Ringmerking

Ringmerking av undulater må gjøres når ungene er mellom 6 og 10 dager gamle. Dette fordi vi benytter lukkede ringer, og disse blir fort for små dersom vi venter lenger.

Det er ingen krav om hvilket ben ringen skal settes på, så dette styrer den enkelte selv. Dersom ringen settes på for tidlig, faller den av. Det er derfor lurt og sjekke at ringen sitter som den skal dagen etter. Har den falt av, er det bare å sette den på igjen, eller evt vente en dag eller to så man er sikker på at den sitter.

Hos NUK startar det nye ring-året ca 1. oktober, som faller sammen med oppstart av den nye hekkesesongen. Mange har spørsmål angående dette, men man begynner altså å ringe med feks  2020 ring i oktober 2019.

Eksempel på hvordan man ringmerker:

a) Samle de tre lengste tærne                

 

b) Plasser ringen forsiktig over de tre tærne, og
forsiktig skyv den over ankelledd og vrist av foten.            
c) Dra den minste baktåa forsiktig frem slik at ringen blir frigjort.

 

 

d) Ring korrekt påsatt

 

 

Fargen på ringen skifter fra år til år , fargen er internasjonal og fastsettes av World Budgeriar Organisation.

Rød: 2012 og 2018

Svart: 2013 og 2019

Grønn: 2014 og 2020

Violet: 2015 og 2021

Oransje: 2016 og 2022

Mørkeblå: 2017 og 2023

 

Dersom man skal stille ut undulaten i A, B eller F klassen( fargeundulat), er det et krav at fuglen er ringmerket med din egen ring-id og årstall.  NUK vil i en prøveperiode ha en klasse C hvor man kan stille sine innkjøpte fugler, som er ringmerket med andres ringid.  Se mer om dette under emnet “Utstilling”.

Ringer kjøpes enten gjennom Norsk Undulatklubb (ringbestillingsskjema), eller man kan bestille gjennom Norsk Tropefugls landsforening (NTL) som NUK er tilknyttet. Ringer med personlige id hos NUK, bestilles en gang pr år, medio juli. Dette vil bli annonsert på Facebook; Norsk Undulatklubb siden, Norsk Undulatklubbs sine venner sin side, samt et par av de andre undulatsider i god tid før fristen går ut.  NUK vil også sende deg mail når det er på tide med ringbestilling.  Ellers i året kan man kjøpe det vi kaller x ringer, ringer som kun har et løpenummer. NUK fører register over hvem person/oppdretter som er innehaver av disse, slik at man kan spore tilbake til eier av en fugl.

Vi anbefaler alle på det sterkeste og ringmerke alle tropefugler. Dels for å kunne spore opp eier dersom fuglen rømmer fra hjemmet, dels for å holde system med eget oppdrett.  Et godt system fordrer at du også har oversikt over kjøpere av dine fugler.

Det er også en fordel å føre stamtavler over fuglene dine, ved først å begynne med føring av hekkekort på paret du har i hekk, deretter skrive et stamkort på hver av ungene. Slik holder du orden på mutasjoner også.

Lykke til med oppdrettet:)