Av Arild Skimmeland
Hvordan starte opp med engelske/utstillingsundulater?
Av: Medlem av DUK, NUK og SFK.
De fleste av oss har startet opp med vanlige undulater. Etter hvert som interessen øker, tar en gjerne kontakt med andre som har samme hobby. Du kanskje blir medlem av en lokal klubb eller Norsk undulat klubb. Kanskje du har kjøpt deg en såkalt ”engelsk” undulat fra en zoo butikk og blitt fasinert av undulater med litt mer størrelse på hode og kropp? Eller du har sett på internett at det finnes undulater som kalles ”utstillingsundulater”? Du har kanskje lyst til å forsøke deg som oppdretter av utstillingsundulater etter at du har skaffet deg verdifull erfaring med vanlige undulater.. Hvordan skal du så gå frem?
- Kunnskap.
Det er alltid litt vanskelig for en nybegynner å kjøpe inn nye fugler. En har kanskje ikke skaffet seg et godt nok ”øye” for kvalitet. Et godt råd er å bruke mye tid på å se på utstillinger og å besøke ulike oppdrettere. En kan også ”besøke” ulike oppdrettere i Norge og i utlandet på internett for å se hva det dreier seg om. Enkelte mener man bør bruke minst ett år på å ”sondere terrenget”, men de fleste av oss er litt raskere på avtrekket enn det. En bør forsøke å skaffe seg mest mulig kunnskap før man handler. Et annet godt råd er å ta med deg en erfaren oppdretter når du skal handle utstillingsundulater. Det er mange oppdrettere i Norge som har gode fugler, og du trenger ikke kjøpe hos den første oppdretteren du har kontakt med. De fleste oppdrettere deler villig på sine kunnskaper til sine potensielle kjøpere. Det er også smart å bli medlem i den lokale tropefuglklubben og Norsk undulat klubb. Da kan du lettere skaffe deg gode kontakter og oversikt over miljøet i Norge.
- Farger.
Du må også bestemme deg for hvilke farger eller mutasjoner du vil begynne med. Vil du ha normale grønne og blå? Eller vil du oppdrette lutino? Er du glad i danskbrokete, spangle, isabel eller opalin? En annen ting du må ta med i betraktningen er at du ikke alltid får fått i den fargen/mutasjonen du ønsker. Det er lettere å få kjøpt de vanligste fargene av utstillingsundulater, slik som grågrønn, grå, grønn med mer, enn å få kjøpt danskbrokete, gulmasket viol, lutino og så videre. De noe mer sjeldnere mutasjonene må man regne med at man må stå på venteliste for å få fatt i. Man må deretter finne ut hvem som oppdretter de farger og mutasjoner man ønsker. Til slutt må man være realistisk; en oppdretter kan som regel ikke selge alle ”drømmefuglene” til deg. Mange oppdrettere har brukt flere år på å bygge seg opp. Du kan ikke forvente å få oppfylt alle dine drømmer første året.
- Mål.
Hva ønsker du? Er ambisjonen å forsøke seg som oppdretter av utstillingsundulater, eller er målet å bli norgesmester? Hvis du ønsker å satse knallhardt på å bli best i Norge så krever det hardere innsats enn om at du ”bare” vil oppdrette utstillingsundulater og stille ut litt for gøy. Tradisjonelt sett har det vært lettest å få kjøpt grå og grågrønne fugler av topp utstillingskvalitet. Dette betyr imidlertid ikke at alle grå og grågrønne er bra. Det jeg prøver å si er at de som satser hardest på utstillingsbenken, satser som regel mindre på farger/mutasjoner. De satser mest på den visuelle kvalitet – uavhengig av farge. Det er også mulig å tenke både kvalitet og farge på en gang, men dette er en noe tyngre vei å gå hvis man vil bli norgesmester, men det er likevel fullt mulig.
- Begrens antall oppdrettere.
Det anbefales at man ikke kjøper inn fugler fra hver en krok og hvert et nes. Det anbefales i litteratur at man først handler fugler hos en eller to oppdrettere. Senere kan man supplere fra disse oppdretterne, eller fra andre oppdrettere som har fugler med samme ”blod”. Det gjelder å bygge opp en bestand med beslektede fugler av den type som en liker. Ved å kjøpe fra færre oppdrettere kan du også redusere faren for smitte av ulik art. Hvis du ikke satser så knallhardt på utstillingsbenken kan du selvsagt kjøpe fra noen flere oppdrettere. Det vil ofte være nødvendig hvis du samler på ulike mutasjoner/farger. Husk at oppdrettere ikke selger de aller beste fuglene sine. Du kan allikevel gjøre et godt kjøp ved å kjøpe nært beslektede fugler av oppdretterens beste. De vil kunne gi gode unger. Spesielt bra er det hvis man får søsken av oppdretterens beste fugler. Få hjelp av oppdretteren til å sette sammen par. Har du fått råd av en erfaren oppdretter om parsammensetting , er det lurt å følge rådene. Oppdretteren kjenner som regel sine fugler og deres bakgrunn.
- Kostnader.
Forvent at det er litt kostnader med å være i hobbyen. Kostnader avhenger av ambisjonsnivå. Har du begrenset med penger, kjøp heller to-tre gode par enn seks par av dårligere kvalitet. Så kan du heller ha noen vanlige undulater i fuglerommet til å lage lyd og stemning. Sats deretter på å kjøpe deg ett par eller to i året. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe utstillingsundulater av en av de mest premierte oppdretterene i landet, må du huske på at prisen på langt nær gjenspeiler det arbeid og de kostnader han har hatt med å komme så langt i hobbyen. Du betaler ikke nødvendigvis (mye) mer for utstillingsundulater hos en premiert oppdretter enn fra en nybegynner. Tenk ikke bare på kjøpsprisen der og da. Tenk på om du kommer godt overens med oppdretteren, om han kan gi deg råd angående arv og sammensetting av par, og om han har den kvalitet og de farger du etterspør. Husk at det er viktig å bygge opp et tillitsforhold og at mange oppdrettere strekker seg lengre for å hjelpe sine gode og trofaste kunder. Husk å fortelle oppdretteren hva du vil med fuglene. Seriøse oppdrettere selger utstillingsundulater i ulike prisklasser. Prisen bør avspeile kvalitet, alder og sjeldenhet. Er du seriøst interessert i å bli norgesmester- og ber om kvalitet fra aller øverste hylle, må du regne med å betale mer enn hvis du skal ha noen par av middels kvalitet eller lavere kvalitet. Med andre ord kan du i stor grad selv bestemme hvor mye penger du vil bruke på hobbyen. Et råd som blir gitt av den engelske oppdretteren Gerald Binks er at du skal selge ti av dine egne fugler og kjøpe en ny. Dette er ikke nødvendig i Norge, men det forteller at du må regne med å betale mer for kvalitet – hvis det er det du ønsker. Hvis du blir tilbudt akkurat det du ønsker deg og du synes det er en fornuftig pris, prøv da å få gjennomført handelen. Men hvis du føler at det er noe som ikke stemmer, så husk at det er flere som har utstillingsundulater av god kvalitet.
- Utstilling.
Hvis du er seriøst interessert i utstilling, så sjekk opp hvordan selgeren har gjort det på de siste utstillinger. Dette kan man sjekke i resultatlister på internett, i bladet Norsk tropefugl-hobby eller sjekke med Norsk undulatklubb (NUK). Husk også at det i NUK finnes lister over A-klasse oppdrettere. Dette er oppdrettere som har tatt premier på NUK sine utstillinger. Dette vil gi en pekepinn på hvilken kvalitet som oppdretteren har i stammen. Spør også oppdretteren hvor hans fugler stammer fra. Mange oppdrettere i Norge har i de senere år importert utstillingsundulater fra kjente oppdrettere i Danmark og Sverige. Kvaliteten i Norge er blitt mye høyere de siste to-tre årene og denne økte kvaliteten blir mer og mer tilgjengelig, slik at alle har sjanse til å skaffe seg flotte utstillingsundulater til en rimelig pris. Utstillingsundulater i Norge er rimeligere enn tilsvarende kvalitet i utlandet. Det anbefales ikke at nybegynnere importerer utstillingsundulater på egenhånd. Først må man ha erfaring og ”grunnmuren” i orden. Slike importerte utstillingsundulater av høy kvalitet koster raskt flere tusen kroner per stykk- og er derfor et sjansespill for nybegynnere. Dette rådet gis også i det engelske bladet ”Budgerigar World”. (Jeg vil ikke mistenkes for proteksjonisme.) Når man har vært i ”gamet” noen år, kan man vurdere om man trenger å importere noe for å tilføre en spesiell mutasjon eller spesielle kvaliteter. Men det er som sagt blitt importert mye bra utstillingsundulater til Norge og det er – og vil bli – svært mye bra kvalitet tilgjengelig for de som ønsker det til en rimeligere penge enn om man importerer selv. Det er ingen snarvei til suksess annet enn å skaffe seg kompetanse innen oppdrett og utstilling. Gode fugler er ikke nok, man trenger også det trente blikk og erfaring.
- Flere råd.
Hvis du har kommet i gang med utstillingsundulater og bare har råd til å kjøpe en ny- kjøp da en ny hann av topp kvalitet. Denne hannen kan brukes på flere hunner av middels kvalitet. Du får mest for pengene når du kjøper en hann. Topp kvalitetshunner selges sjelden alene- og hvis de gjør det – vil nok selgeren ha en høyere pris for tilsvarende kvalitet som hannen. Ikke regn med at du vinner utstillingen første gang du deltar. Man må skaffe seg erfaring og kunnskap om arv, utstillingsteknikk og man må kjenne sine fugler. Husk at du på mange utstillinger kan stille ut dine innkjøpte fugler. Dette kan gi deg nyttig erfaring og kunnskap som du kan bruke når du bygger opp din egen stamme.
- Siste råd.
Husk at dette er kun en hobby- kos deg med dine fugler enten de deltar på utstilling eller ei. Det viktigste er at du trives med dine undulater. Ikke ta ting for alvorlig. Legg ambisjonsnivået ditt der du selv ønsker. Husk at det kun er utstilling et par dager i året. Det er derfor over 360 ”hverdager” der vi koser oss med våre utstillingsundulater – uansett utstillingsresultater. Den største gleden for meg er å se hvordan årets unger utvikler seg. Ble de like gode eller aller helst finere enn foreldrene?
Lykke til med innkjøp av nye utstillingsundulater!